Training De Eenzaamheid Voorbij 

Blok 1: Onze weerzin tegen eenzaamheid ontrafelen

Dag 1 + 2: Laten we beginnen!

 

Het beklemmende gevoel ongewild alleen te zijn, dat is wat ik eenzaamheid noem. Wij mensen kunnen dat gevoel hebben als we alleen zijn, maar ook als we tussen andere mensen zijn.

 

Niemand houdt van die beklemming. In wezen willen we allemaal vrij daarvan zijn. Je bent als deelnemer aan deze training onder vrijheidslievende medemensen.

 

De meeste mensen kennen maar één remedie tegen eenzaamheid: zorgen dat je niet alleen bent. Of in elk geval zo min mogelijk. Ze onderhouden contact met vrienden en online, ze willen een relatie, ze willen graag aardig gevonden worden – alles, alles om niet alleen te zijn.

 

Deze training pakt het anders aan. Deze training zegt: alleen zijn is niet het probleem. Het is de emotie erbij waar je last van hebt.

 

Die emoties zijn een combinatie van meer en minder bewuste gevoelens (lichamelijke sensaties) en gedachten. In het geval van eenzaamheid zijn het emoties die onprettig aanvoelen. We voelen ons dan bijvoorbeeld gespannen, verdrietig, bang, jaloers, gefrustreerd, verloren of nutteloos.

 

We gaan die emoties door ons laten heen stromen. Als ze stromen, zitten ze niet meer vast. Zo raakt de “beklemming” losser of lost helemaal op. Dit proces is de essentie van dit blok 1 van de training De Eenzaamheid Voorbij.

Video: een uitnodiging

 

Bij deze training heb ik ook een aantal video’s opgenomen. In de eerste vertel ik je iets over mij en mijn ervaring met eenzaamheid, en waarom ik deze training gemaakt heb. Ook maak ik een paar opmerkingen over wat je kunt verwachten tijdens de training. De video duurt ongeveer 3 minuten.

Ik wil niet alleen zijn

Misschien ben jij één van die mensen die nu vaker alleen zijn dan vroeger in hun leven. Daar kunnen vele redenen voor zijn. Van werkloos thuis zitten, tot een scheiding. Van het overlijden van een naaste, tot het emigreren naar een land waar je niemand kent.

 

In een volgend blok van deze training komt het maken van nieuwe contacten met mensen zeker aan de orde. Maar nog niet zo zeer in dit blok.

 

We gaan ons hier volledig richten op de weerstand, het ongemak, de onprettige emotie. Het maakt daarbij niet uit of je bang bent voor het alleen zijn, of dat je daadwerkelijk alleen bent. De training van de komende twee weken richt zich op het stapje voor stapje “verzachten” en “ontkrachten” van die emotionele lading.

Bevrijding als doel

Vroeger had ik een pesthekel aan regen. Het is namelijk koud en nat, en ik ben niet dol op koude en nattigheid. Als het er ook maar enigszins op leek dat het zou gaan regenen, bleef ik liever binnen. Door de jaren heen is dat veranderd. Ik ben niet meer zo bang voor een bui. Ik kan in de regen lopen en me prima vermaken. Ik kan nog wel een uurtje verder, als ik ergens binnen maar weer kan opdrogen en opwarmen.

 

Waarom vertel ik je dit?

Vanwege de overeenkomst tussen mijn reactie op natgeregend worden en alleen zijn. Ik heb de optie om te proberen ze koste wat kost te vermijden. Eigenlijk voel ik me dan niet vrij, ik moet vooral iets zien te voorkomen.

Herken je dat? Maar is het niet veel fijner als we niet al te veel uit ons humeur raken als het een óf het ander gebeurt?

 

Dat is waar deze training over gaat. Over onze gevoelens als we feitelijk alleen zijn. En over onze tegenzin om dat “in de toekomst” te ervaren. Een tegenzin die ons eigenlijk altijd begeleidt, als we die niet ontrafeld hebben. Een angst voor eenzaamheid die ons verhindert dingen te doen aan de ene kant, en dwingt om bepaalde dingen te doen aan de andere kant.

Met deze training kun je dus leren om die angst, die weerstand, die beklemming los te laten. Je wordt vrijer, moediger, en voelt je tegelijk veilig. Je bent dan nog steeds een sociaal wezen, maar je leven wordt niet meer geregeerd door je weerzin tegen eenzaamheid. Je bent bevrijd van die innerlijke beperking – en dat is precies het doel van deze training.

Ik wens je veel mooie ervaringen met deze training en een fantastische bevrijding!

Keuzepad

Dit blok bestaat uit zeven hoofdstukken, die verdeeld zijn over zeven maal twee dagen. De volgorde van deze hoofdstukken en van de oefeningen binnen de hoofdstukken heb ik met opzet zo gemaakt.

Stel je even voor dat je rijles neemt, en de instructeur gaat je tijdens les 1 leren achteruit inparkeren, en pas bij les 7 vertelt hij je waar het rempedaal zit. Geen goed idee, he? Eerst de basics en de veiligheid, daarna de meer uitdagende onderwerpen. Zo doen we het ook in deze training. De volgorde telt.

Maar wat betreft tempo en herhalen kun je gerust je eigen keuze maken. En als je eens een paar dagen overslaat, kun je altijd “inhalen” natuurlijk.

Is het angst?

Terug naar ons onderwerp. Het beklemmende gevoel waarover we het hebben, noemen we in deze training meestal “angst voor eenzaamheid”. Je kunt ook zeggen: weerzin of weerstand tegen eenzaamheid; afkeer van eenzaamheid; hekel aan eenzaamheid.

Eenzaamheid kan betrekking hebben op “mensen in het algemeen”. Je hebt dan maar weinig sociale interactie. Maar het kan ook gaan om het gemis van een bepaald persoon. Kennelijk ervaar je met die persoon een grote emotionele band – en de gedachte die persoon te missen roept de weerstand op. Het kan ook zijn dat je wel mensen om je heen hebt, maar geen aansluiting voelt. Ook dan kun je je eenzaam voelen.

Verlang versus afkeer

We verkennen in volgende blokken ook de weg om contact met mensen te maken, terwijl je tegelijk helemaal ontspannen kunt zijn. Dus contact maken vanuit het verlangen tot contact, niet vanuit de afkeer van alleen-zijn.

Vergelijk het met op een cruiseschip de oceaan oversteken. Het maakt voor het plezier in de overtocht veel uit of iemand dat doet omdat ‘ie nu eenmaal bang is om te vliegen, of omdat hij of zij gewoon zin heeft in een cruise.

Als je niet bang bent voor iets, heb je meer keus in wat je doet. Tegelijk ben je meer ontspannen. Je haalt meer uit het leven, ongeacht wat er om je heen gebeurt.

Als we onze angst voor eenzaamheid kunnen gaan “hanteren”, zijn we dus een flink eind opgeschoten. Dat is het doel van dit eerste blok van de training.

Overzicht

Een kort overzicht van dit blok.

Het doel van dit blok is dat jij je angst voor eenzaamheid kunt hanteren. De angst heeft daarna geen sterke invloed meer op je leven, je stemming of je emotie. Je voelt je vrijer.

 

Dit blok beslaat zeven onderdelen. Het idee is dat je elke twee dagen een onderdeel “doet”, maar langzamer kan ook.

Deel 1     = Kennismaking met de training, de deelnemers en de trainer.

Dag 3 + 4     = De angst voor eenzaamheid verkennen en een methode om onszelf te kalmeren

Dag 5 + 6     = Voorzichtig de angst voelen

Dag 7 + 8     = Pijn verwelkomen: kwestie van oefenen.

Dag 9 + 10     = De kracht van ons voorstellingsvermogen en de geest kalmeren

Dag 11 + 12     = Een diepe duik in de angst; omgaan met de intensiteit

Dag 13 + 14     = Tot slot: een valkuil herkennen

 

In het begin van de training doen we een kennismaking per videoconferentie. Na ongeveer twee weken komt er een gezamenlijke afsluiting op dezelfde manier. Tijdens die videoconferenties kiest iedere deelnemer zelf hoeveel hij of zij van zichzelf wil prijsgeven. Op die manier kunnen ook schuchtere mensen gerust meedoen.

 

Voor deze videoconferenties nodig ik je uit per e-mail. (De uitnodiging zit in de e-mail waarmee dit document aan je werd aangeboden.)

 

Verder is er natuurlijk de Facebookgroep, waar de deelnemers aan de training welkom zijn.

Afsluiting dag 1 + 2

We hebben kennisgemaakt met elkaar. We hebben meer inzicht gekregen in het onderwerp en de opbouw van de training. In de komende dagen gaan we onze gevoelens van angst, weerzin en weerstand verkennen. Terwijl we dat doen, gaan ze anders voelen.

 

Ter voorbereiding op het vervolg van de training vraag ik je om je af te vragen: wat wil ik eigenlijk leren in deze training? Schrijf het antwoord op die vraag in de komende dagen in een schriftje. Met die vraag starten we dag 3 + 4.

Tijd voor evaluatie

Je neemt deel aan een proefversie van dit blok. Bij deze nodig ik je uit om dadelijk nadat je dit hoofdstuk afsluit (en in elk geval pas na de videoconferentie), het evaluatieformulier van dit hoofdstuk in te vullen. Hier kun je me vertellen wat er nog beter zou kunnen, en ook wat je al prima vond.

 

Noot: als je nog geen deelnemer bent, maar wel op de hoogte gehouden wilt worden, meld je dan aan via een mailtje aan ton@verderinliefde.nl